2014-04-30
Przedszkolaki z Niepublicznego Przedszkola Dobry Start uwielbiają przyrządzać potrawy. W ramach konkursu „ Zdrowa i pyszna kompozycja żywieniowa” dzieci przygotowały faszerowane ziemniaki. Uczestnikami tego wydarzenia byli : Ola, Wiktoria, Paweł, Fabian, Oliwia, Olek, trzy panie Natalie oraz pani Marta. Składnikami występującymi w przepisie były: ziemniaki, cebula, szynka gotowana, ser, czosnek, pietruszka, śmietana, jogurt naturalny, masło, sól, pieprz. Do tego przygotowaliśmy świeży soczek z pomarańczy i cytryn.
Należy zwrócić uwagę na cenne właściwości wszystkich składników:
Ziemniaki nie tylko dobrze smakują, ale są jednym z głównych źródeł potasu w diecie, dostarczają dzieciom magnezu, cynku i manganu, zawierają także witaminę C.
Sery, jako pochodne mleka, to bardzo ważne źródło wapnia oraz białka a także witaminy B12.
Cebula ma niską kaloryczność. Jest też źródłem witaminy A, bogatym źródłem chromu, pierwiastka śladowego, który wspomaga reakcję komórek na insulinę, a także witaminy C. Działa odkwaszająco na ludzki organizm dzięki zawartości potasu i wapnia. Cebula hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, dzięki zawartym związkom siarki. Co ważne, cebula ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Natka pietruszki natomiast poprawia widzenie, zapobiega anemii i krzywice. Ma też właściwości odtruwające organizm „ czyści krew”, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody, regeneruje włosowate naczynia krwionośne.
Jogurt naturalny- ze względu na dużą zawartość wapnia, wzmacnia kości, jest łatwo przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Zawarte w nim bakterie odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazu, a zatem zmniejszają wzdęcia. Pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami.
Czosnek- wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne.
Wędlina gotowana chuda- jest cennym źródłem białka. Najwięcej białka jest w wędlinach chudych. Wszystkie wędliny są również liczącym się w diecie źródłem żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B.
Rzodkiewka – bogata w witaminy i związki mineralne: zawiera białko, węglowodany, błonnik, witaminy B1, B2, PP, B6, C, mikrogramy kwasu foliowego, potas, wapno, fosfor, magnez, cynk.
Śmietana jest dobrym źródłem tłuszczu, ale trzeba ją stosować w małych ilościach. Zawiera też bakterie kwasu mlekowego, które wzbogacają mikroflorę przewodu pokarmowego, poprawiają trawienie i podwyższają odporność.
W maśle znajdują się duże ilości witaminy A, D i E pochodzenia naturalnego.
Natomiast pomarańcze i cytryny są niezastąpionym źródłem naturalnych witamin i minerałów. Posiadają witaminę C, A, B , B12, P, sole mineralne i peptyny.
W pierwszym etapie dokładnie umyliśmy ziemniaki, aby potem móc ugotować je w mundurkach. Umyte zostały też pozostałe warzywa, natomiast owoce wyparzone wrzątkiem.
Następnie dzieci zapoznały się z piramidą żywienia i umiejscowiły produkty z przepisu na niej. Przedszkolaki poznały produkty za pomocą zmysłów: nasze produkty próbowaliśmy, wąchaliśmy i dotykaliśmy. Czas na sprawdzenie wiedzy – dzieci dopasowywały odpowiednie obrazki do tego samego produktu. Niektóre rosną nawet u nas w przedszkolnym kąciku przyrody!
Po wszystkim przeszliśmy do krojenia. Nóż to bardzo ostre narzędzie, dlatego panie musiały asekurować dzieci. Bardzo podobało się też mieszanie farszu oraz sosu do ziemniaków. Taki farsz można już powkładać do wydrążonego ziemniaka i delikatnie podpiec. Jako dekoracje służyły nam rzodkiewki ze szczypiorkiem w roli kwiatków , a w małej dodatkowej miseczce znajdował się sos jogurtowo- śmietanowy z czosnkiem i pietruszką.
Wszystkim bardzo smakowało na dodatek przepis jest szybki i tani w przygotowaniu, ale przede wszystkim bardzo zdrowy!
Składniki:
- ziemniaki
- ser
- szynka gotowana
- masło
- cebula
- czosnek
- jogurt naturalnych
- śmietana
- pietruszka
- sól
- pieprz
- rzodkiewka
1. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w lekko posolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.
2. Cebulę, szynkę, ser pokroić w kostkę.
3. Czosnek drobno posiekać.
4. Wymieszać składniki na farsz: ser, szynkę, cebulę, czosnek i środek z ziemniaka dodać do tego trochę masła, posolić, popieprzyć.
5. Schłodzone ziemniaki wydrążyć i uzupełnić farszem. Zapiec w piekarniku.
6. Jogurt naturalny zmieszać z odrobiną śmietany dodać czosnek, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę.
Smacznego!!!
projekt: artformat.pl wykonanie, system CMS: virtualmedia.pl Odwiedziło nas: gości.