Aktualności

Promujemy zdrowe jedzenie

2013-11-26

W niecodziennych warsztatach uczestniczyliśmy w ostatnich dniach listopada.

W Centrum Rehabilitacji i Wsparcia nasze Stowarzyszenie zorganizowało dla swoich pracowników warsztaty serowarskie, skrócony kurs produkcji sera podpuszczkowego z niepasteryzowanego mleka. Warsztaty prowadził pan Marek Grądzki, znany serowar rodzinny, produkujący sery z mleka koziego i krowiego, świeże i dojrzewające, prowadzący bloga kulinarnego www.ziemianinwkuchni.blox.pl. Jest ekspertem w takich dziedzinach, jak:

 
SLOW FOOD
SERY ZAGRODOWE
PSZCZELARSTWO
SERY
ŻYCIE NA WSI

 
Jego flagowe sery mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie. Swój smak i aromat oddają w pełni po otwarciu.

 
Warsztaty były bardzo interesujące, ale i bardzooo pracochłonne. Na efekt trzeba było czekać dopiero na drugi dzień, albo po upływie kilku dni, tygodni. Wytworem własnych rąk wykonaliśmy ser Herbowy z orzechami oraz tzw. Maluszki, sery porcyjne i dojrzewające - znakomite, jako przekąski. Clou programu była ricotta z ziołami! Pychaaaa!

 
Dowiedzieliśmy się również jak zrobić twarożek klasyczny, wygrzewany wg polskiej receptury oraz serek topiony. Ciekawostką jest, że podczas jego wytwarzania powstaje tzw. proces gliwienia, tzn. baaardzoooo niemiły zapach! Ale warto czekać na efekt końcowy - jak zapewniał pan Marek - gdyż serek jest znakomity i zdrowy. Podczas warsztatów smakowaliśmy także specjałów z domowej spiżarni, np. konfiturę z sycylijskich pomarańczy na nierafinowanym cukrze trzcinowym ze świeżym imbirem, jagody leśne w miodzie akacjowymi i wiele wiele innych. Zdobytą wiedzę mogliśmy zabrać ze sobą, by dalej ją pielęgnować.

powrót

projekt: artformat.pl wykonanie, system CMS: virtualmedia.pl     Odwiedziło nas: gości.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu w Twojej przeglądarce. X