Aktualności

Tydzień chlebem pachnący…

2015-10-23

Jednym z wielu zadań podejmowanych w naszym ośrodku jest z całą pewnością promocja zdrowego stylu życia. Realizujemy szereg programów zachęcających naszych uczniów oraz ich rodziców do prawidłowego odżywiania oraz podejmowania aktywności fizycznej. W bieżącym roku szkolnym już po raz drugi otrzymaliśmy certyfikat Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty „Szkoła Promująca Zdrowie”.

 

Dlatego też w celu upowszechnienia oraz poszerzenia wiedzy na temat zdrowia entuzjastycznie włączyliśmy się w tegoroczną akcję kampanii Fundacji Dobre Życie i podjęliśmy działania w ramach kolejnej edycji „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”.

 

Od niepamiętnych czasów chleb otaczany był czcią i szacunkiem. Nie przypadkiem nazywany jest „powszednim” - dla wielu kultur przez bardzo długi czas stanowił bowiem podstawę codziennego pożywienia. Chlebem i solą witało się i wita po dzień dzisiejszy dostojnych i miłych gości oraz nowożeńców na progu ich mieszkania. Każdy z nas codziennie zjada przynajmniej jedną kromkę chleba. Wszystkie te informacje stały się podłożem do pogłębienia wiedzy oraz rozbudzenia zainteresowania naszych wychowanków  tematyką dotyczącą „dobrodziejstw ukrytych w bochenku”.

 

Swoje działania rozpoczęliśmy od zapoznania uczniów z historią chleba. By uatrakcyjnić lekcję i ułatwić przyswojenie wiadomości przedstawiona została przygotowana specjalnie na tą okazję prezentacja multimedialna pt. „Chleb w historii ludzkości i w polskiej tradycji”. Uczniowie dowiedzieli się jak wielką rolę w pieczeniu dobrego, zdrowego chleba odgrywa mąka i sposób jej przygotowania, zgodnie z zasadą „jaka mąka, taki chleb”. Poznali różne gatunki zbóż. Przekonali się, jak ważne dla zdrowia jest spożywanie chleba z mąki pełnoziarnistej, a nie tylko „puszystego”, białego pieczywa. Aby podsumować i utrwalić zdobyte wiadomości na koniec zajęć uczniowie rozwiązali quiz pt. „Cudowny chleb”. Uzupełnieniem zajęć teoretycznych była aktywność plastyczna uczniów. Przy wsparciu nauczycieli przygotowali oni gazetkę tematyczną, dotyczącą kolejnych etapów powstawania chleba. Powstały także modele pieczywa z masy solnej.

 

Kolejnym elementem kampanii było wyjście do pobliskiego sklepu spożywczego, gdzie naszym celem była przede wszystkim „wizyta” na dziale z pieczywem. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z bogatym asortymentem tego sektora sklepu. Oglądali dostępne rodzaje pieczywa – wybrane umieszczali w koszyku, aby następnie dokonać ich zakupu. Po powrocie do ośrodka nazywali przyniesione wypieki, określali ich kształt, kolor i wielkość. Najwięcej radości dostarczyła jednak sama degustacja – uczniowie ochoczo częstowali się różnymi gatunkami pieczywa. Ta część zajęć z pewnością dostarczyła wszystkim mnóstwa węchowych i smakowych wrażeń.

 

Podczas tygodnia chleba nie mogło oczywiście zabraknąć wycieczki do piekarni. Korzystając z uprzejmości Piekarni i Cukierni Cymes w Olsztynie byliśmy uczestnikami prawdziwej „chlebowej przygody”. Od progu powitał nas piękny zapach świeżego pieczywa. Uczniowie mieli niepowtarzalną okazję zobaczyć jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarza, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Przyjrzeli się akcesoriom i maszynom, które w piekarni spełniają bardzo ważną rolę – piekarskiej łopacie do wyciągania gorących bochenków z pieca oraz urządzeniom do mieszania mąki i ciasta chlebowego. Odwiedzili również najważniejsze pomieszczenia piekarni: magazyn z mąką oraz miejsca, w których wyrasta ciasto a także tych, w których na ruchomych regałach przechowuje się upieczone już pieczywo. Ciekawość   uczniów wzbudziły ogromne piece do wypiekania chleba. Dowiedzieli się,
w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb. Na koniec obdarowani zostaliśmy pysznymi pączkami, którymi podzieliliśmy się z wszystkimi uczniami w ośrodku. 

 

Widząc, ile emocji wzbudziła w uczniach wycieczka do piekarni postanowiłyśmy przygotować dla nich małą niespodziankę. W ramach zajęć gospodarstwa domowego wychowankowie mogli wcielić się w rolę piekarzy i samodzielnie spróbować upiec własny chleb. W tym celu skorzystaliśmy z przepisu naszej koleżanki, zamieszczonego w jej autorskiej pozycji pt. „Moja pierwsza książka kucharska”. Uczniowie przyjęli ten pomysł z ogromną aprobatą. Włożyli fartuchy i ochoczo przystąpili do pracy. Po zapoznaniu się z przepisem i potrzebnymi składnikami przyszedł czas na aktywność praktyczną: uczniowie odmierzali, wsypywali, mieszali. Gotowe ciasto przekładali do przygotowanych foremek. Ukończywszy ten etap pracy przyszedł czas na ćwiczenie cierpliwości. Chlebowe ciasto musi bowiem rosnąć w foremkach przez kilka godzin, a potem przez ponad godzinę piecze się
w piekarniku. Upieczony chleb okazał się pyszny, co zdecydowanie zrekompensowało długi czas oczekiwania. Wykorzystując samodzielnie przygotowany chleb uczniowie zabrali się za wykonanie zdrowych, kolorowych kanapek. Degustacja spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem w naszym ośrodku, zarówno ze strony uczniów jak i grona pedagogicznego.

                      

Z całą pewnością miniony tydzień oraz pierwsza samodzielna próba wypieku chleba na długo pozostaną w pamięci uczniów. Jesteśmy pewni, że taka forma propagowania idei zdrowego odżywiania przyniesie niezliczone efekty również w przyszłości.

 

Nad całością podejmowanych działań czuwały nauczycielki:

Breńska Paulina, Guzek Joanna, Pławińska Weronika,

 

Koordynator kampanii w placówce:
Tomaszewicz Marta

 

 

 

powrót

projekt: artformat.pl wykonanie, system CMS: virtualmedia.pl     Odwiedziło nas: gości.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu w Twojej przeglądarce. X