Aktualności

Zdrowie na talerzu

2017-11-13

W tym tygodniu rozmawialiśmy o zdrowym i racjonalnym odżywianiu, kulturze spożywania posiłków, a także zasadach komponowania jadłospisów  Wybraliśmy się do  Pani Tereski naszego ,,master szefa”, który o zdrowym odżywianiu wie wszystko. Przedstawiła ona nam kilka zasad zdrowego żywienia, a mianowicie, by jeść posiłki regularnie: 5 posiłków co 3-4 godziny, jeść ryby, nasiona roślin strączkowych i jajka, wybierać chude mięso, ograniczać spożycie produktów mięsnych przetworzonych, unikać spożywania cukru, słodyczy i słodkich napojów, zastępować je owocami, warzywa i owoce jeść jak najczęściej   i w jak największej ilości oraz pamiętać o piciu wody między posiłkami.

  

Pani Tereska pouczyła nas również że kupując zdrową żywność musimy zwracać uwagę na jej świeżość, termin ważności oraz czytać na etykiecie skład produktów, unikać sztucznych barwników i konserwantów.

  

Z ogromem wiedzy wróciliśmy do sali, gdzie podsumowując spotkanie wykonaliśmy prace plastyczne wspólnie z nauczycielami przedstawiające szeroko rozumiane „zdrowie na talerzu”, które następnie zostały wyeksponowana na gazetce ściennej na korytarzu i wzięły udział w konkursie plastycznym ,,Zdrowie na talerzu”.

  

Jury w składzie pani: Ania, Aleksandra i Anita z pośród 18 prac z wszystkich grup wybrały wg nich te najciekawsze i w ten sposób wyłoniła się lista zwycięzców: I miejsce Michał Lewandowski; II miejsce Magdalena Wieligor; III miejsce Michał Woźniak. Wyróżnienia zaś otrzymali: Jan Gems, Izabela Lewicka, Dominika Stec, Weronika Rucińska, Damian Jastrzębski i Patryk Marcinkowski.

 

Wszystkim serdecznie gratulujemy

powrót

projekt: artformat.pl wykonanie, system CMS: virtualmedia.pl     Odwiedziło nas: gości.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu w Twojej przeglądarce. X